Arkadaşlık ilişkileri yaşamımızda önemli yer edinir fakat arkadaşlığın sona ermesi kişinin canını acıtan karmaşık bir olgudur. Arkadaşlıklar kurmak ve sürdürmek uzun zaman alan ve emek isteyen bir süreçtir. Peki neden arkadaşlıklar biter? Daha önce hiç merak ettiniz mi? Dört önemli nedenin arkadaşlık ilişkilerinin bitmesinde önemli rol oynadığı bulunmuş.
Arkadaşlık ilişkilerinin bitmesinin en önemli nedenlerinden biri kişilerin sadece kendisini düşünmesi yani bencil davranışlar göstermesi. Bencillik ilişkilerde kişinin sadece kendisini düşünmesine neden olur ve karşılıklı etkileşimi zayıflatır. Bu güven duygusunu zedeler. Ayrıca bencillik destekleyici olmayan, manipülatif ve kaba bir ilişki tarzını da beraberinde getirir. Ufak bir not, kadınların bencilliklerinden dolayı arkadaşlıklarını bitirme olasılıkları erkeklere göre daha yüksektir.
İlişkilerin bitmesine neden olan diğer bir faktör ise arkadaşlar arasındaki etkileşimin azalması. Sanırım “Gözden ırak olan gönülden de ırak olur” sözü bu durumu en iyi şekilde yansıtmakta. Etkileşimin azalması ve iletişimin kopmaya başlaması arkadaşlıkların bitmesin de önemli yer edinmekte. Ayrıca kişilerin öncelikleri farklılaşır. İlginç olan ise erkeklerin bu nedenle arkadaşlığını bitirme olasılığının kadınlardan daha yüksek olması.
Arkadaşlık ilişkisinin bitmesinde etkili olan diğer bir neden ise arkadaşlık ilişkisinin zamanla yakın ilişkilere dönmesi. Burada, arkadaşlarının kendileriyle veya yakın ilişki yaşadığı kişi ile romantik bir şekilde ilgilendiğini algıladıklarında kadınların arkadaşlıklarını bitirme olasılıkları daha yüksek.
Son olarak ailenin kişinin arkadaşlarına ilişkin algısı veya onaylayıp onaylamaması bitirme nedenleri içerisinde yer alıyor. Arkadaşlar ve aile diğer arkadaşları onaylamazsa ilişkinin bitmesi olası. Bu sadece aile ile sınırlı değil eğer eşiniz tarafından arkadaşlarınız onaylanmıyorsa veya onlara karşı algısı olumsuz ise genellikle o ilişki bitiyor. Yetişkinler ilişkilerini daha sağlam temellere dayandırmakta ve genellikle ilişkilerinde bir sorun olduğunda arkadaşlık ilişkilerini daha sağlıklı bir şekilde sonlandırmaktalar.
Bunlardan herhangi biri size tanıdık geliyor mu? Sizin eklemek istedikleriniz var mı?
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, mutlu ve anlamlı bir yaşam sürmeniz dileğiyle.
Yararlanılan ve Önerilen Kaynaklar
Apostolou,M., & Keramari, D.(2021). Why friendships end: An evolutionary examination. Evolutionary Behavioral Sciences. Advance publication. http://dx.doi.org/10.1037/ebs0000269